ABC Studie verbandpakken bij eczeemABC Studie verbandpakken bij eczeem

Hoopvol onderzoek naar antibacteriële verbandkleding

In 2015 werd antibacteriële verbandkleding uit de vergoeding van de basis zorgverzekering gehaald, vanwege onvoldoende onderzoek. De patiëntenvereniging van mensen met constitutioneel eczeem (VMCE) kwam gelijk in opstand. Hier begon de vraag om de ABC-studie.

ABC-studie: onderzoek naar verbandkleding

ABC staat voor ‘Anti Bacterial Clothing’. Dit grote onderzoek is gestart om meer bewijs te verzamelen voor het positieve effect van antibacteriële verbandkleding bij mensen met eczeem. 5 Nederlandse ziekenhuizen en Universiteiten doen mee aan het onderzoek, deze zijn verspreid over het land. Zo is (bijna) heel Nederland gerepresenteerd in de resultaten. Er worden gegevens verzamelt over de toegevoegde waarde van de antibacteriële verbandkleding en de kosten in de zorg.

In totaal doen 165 patiënten mee met het onderzoek. Zij hebben matig tot ernstig eczeem.  Gedurende één jaar dragen deze mensen dagelijks verbandkleding. De staat van hun eczeem wordt bijgehouden, eventuele klachten, slaap en of er verbetering is in de kwaliteit van leven.

Eén deel van de groep krijgt kleding met een antibacteriële werking, een ander deel krijgt normale verbandkleding. De groepen worden met elkaar vergeleken. Ook Binamed krabpakken en Binamed Zilver worden in deze vergelijkingsstudie meegenomen.

De onderzoekers willen met deze studie de meerwaarde van antibacteriële verbandkleding aantonen. De resultaten zullen worden voorgelegd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Mogelijk levert het voldoende bewijs om te pleiten voor een terugkeer van de vergoedingen.

De meerwaarde van anti-bacteriële verbandkleding

Dit grootschalige onderzoek is een initiatief van o.a. de eczeem patiëntenvereniging en de beroepsvereniging van Dermatologen (NVDV). Zij zijn overtuigd van de meerwaarde van antibacteriële verbandkleding voor patiënten met o.a. constitutioneel eczeem. Samen met andere belangenbehartigers zetten zij zich in voor de terugkeer van de vergoedingen van het medische hulpmiddel.

Verbandkleding wordt al tientallen jaren gebruikt bij de behandeling van eczeem. Patiënten dragen kleding om krabben en verdere huidbeschadiging te voorkomen. Ook zorgt dit medische hulpmiddel voor een betere vocht- en warmteregulatie.

Veel patiënten geven aan dat zij extra baat hebben bij de antibacteriële werking, ten opzichte van de reguliere variant.

Bijzondere studie

We spraken recent met arts-onderzoeker Aviël Ragamin, hij is een van de vele betrokkenen bij de studie. Hij vertelt dat ze in maart 2020 zijn gestart met het onderzoeken van de eerste groep patiënten.

“Dit is een unieke studie”, deelt arts-onderzoeker Ragamin. “Ten eerste de manier waarop de studie is ontstaan: vanuit de vraag van de patiënt. En ten tweede hoe al deze grote partijen; patiëntenverenigingen, medische verenigingen, ziekenhuizen en fabrikanten samen komen voor één doel. Dat komt niet vaak voor en is geweldig om te zien.”