06.new

Waarom progressieve compressie de toekomst is – Wetenschappelijk onderbouwd

We delen graag nieuwe inzichten die bestaande aannames over compressietherapie ter discussie stellen. Recent onderzoek van Giovanni Mosti werpt een vernieuwende kijk op compressie therapie, met name bij actieve patiënten met chronische veneuze ziekten (CVD/CVI).

Een nieuwe kijk op compressie: van gradueel naar progressief

Traditionele graduele compressietherapie werkt met de hoogste druk bij de enkel, die geleidelijk afneemt richting knie of dij. Deze aanpak is al decennialang de standaard en is effectief bij patiënten die weinig bewegen of liggen. Maar zodra iemand actief is, verandert dat beeld.

Volgens het onderzoek van Mosti zorgen spiercontracties tijdens beweging voor een omgekeerde interne drukgradiënt. In die situatie sluit de traditionele aanpak niet meer goed aan bij het lichaam.

Waarom progressieve compressie beter is voor actieve patiënten

Bij progressieve compressie wordt meer druk uitgeoefend op de kuit dan op de enkel. Deze methode levert aanzienlijk betere resultaten op bij mensen die veel lopen of staan.

Uit klinische bevindingen blijkt:

  • Verbeterde veneuze afvoer en bloedstroom
  • Minder pijn en oedeem in de benen
  • Herstel van de ejectiefractie, d.m.v. twee over elkaar aangebrachte progressieve compressie kousen, iets wat met traditionele compressie niet wordt bereikt

Onderbouwing bij patiënten met CVI

In een grootschalige gerandomiseerde studie onder 401 patiënten met matig tot ernstige chronische veneuze ziekte (CEAP C2s–C5) bleek progressieve compressie effectiever in het verminderen van symptomen. Een andere studie gaf aan dat progressieve compressie beter verdragen werd door patiënten (ook bij arteriële problematiek).

Deze resultaten wijzen op een verschuiving richting dynamische en patiëntgerichte oplossingen.

Hoe PneumaSox hierop inspeelt

Deze inzichten vormen een sterke onderbouwing voor innovatieve systemen zoals PneumaSox. Dit hulpmiddel maakt gebruik van luchtdruktechnologie om een gecontroleerd progressief drukprofiel aan te brengen. PneumaSox biedt niet alleen effectieve therapie, maar maakt de behandeling ook eenvoudiger en efficiënter voor zowel patiënt als zorgverlener.

Voordelen van PneumaSox

  • Eenvoudig aan te brengen, ook zelfstandig door de patiënt
  • Drie keer sneller aan te brengen dan bandages
  • Bespaart tijd en kosten, geen specialistische zwachteltechniek of herhaaldelijk zwachtelen nodig
  • Herbruikbaar tot zes maanden, dus minder afval
  • Comfortabel te dragen in schoenen

Conclusie

Hoewel graduele compressie nog vaak wordt gebruikt in de klinische praktijk, is het niet altijd de meest effectieve oplossing. Progressieve compressie, zoals toegepast in PneumaSox, levert betere haemodynamische en klinische resultaten op, vooral bij actieve mensen en CVI-patiënten.

Lees het volledige onderzoeksartikel →